Onze jarige Antonio + voorbereidingen PROCLAMATIE: Spannend!

19 juni 2020

Vorige berichten:

De week zit er weer op en wat hebben we weer heel wat dingen gedaan: Zo startte we de praatronde en vertelde Quinn dat ze naar zee geweest was met papa. Daar hebben ze een kwal gezien op het strand. Maar hoe die daar kwam was 1 groot raadsel. Dus besliste Quinn en Norea om hierover een onderzoekje te doen. Zo kwamen ze te weten hoe de kwal zich voortbeweegt (met de stroming van het water laat hij zich meeglijden maar als hij wilt kan het beestje ook zwemmen) Dat hij geen oogjes heeft maar wel licht en donker kan waarnemen. Dat oefenden we dan in door onze oogjes te sluiten en met ons handje heen en weer voor onze oogjes te zwaaien. En wat eet de kwal nu eigenlijk? plankton ; kleine visjes; viseitjes en krab-achtige beestjes. Hoe eet hij ze op? hij geeft ze met zijn tentakels kleine stroomschokjes en met zijn grote tentakels slorpt hij de diertjes naar zijn mond.

Ook was ANTONIO jarig en dat hebben we gevierd! : We zongen voor hem; hij mocht 5 kaarsjes uitblazen ; we tekenden een mooie vrolijke tekening voor hem; hij koos een boekje ‘ssst de tijger slaapt” en kregen de kleuters gerichte vraagjes waar ze handelingen van het verhaal moesten omschrijven; voorspellingen doen; … en speelden we een spel.

 

Antonio kreeg een plan: Laten we wafels en taarten maken voor mijn verjaardag met klei. Aangezien we niet echt mogen trakteren deden we maar alsof! Rune en Mahir gingen hem ook helpen en “aten” samen de lekkernijen op. hmmm ! Ook kreeg Quinn het plan om een feestje te houden in de poppenhoek. Daar konden de kleuters naar het feestje komen van Antonio en werd hij die dag extra in de kijker gezet.

Hiernaast oefenden we nog eens patronen in en deden we kleine meetoefeningen; speelden we een raadselspel rond een praatprent ‘zomer’ en speelden we spelletjes waar de kleuters extra goed moesten kijken: spelletjes rond detail – kijken en rekening houden met meerdere eigenschappen. Ook Mahir en Rune hadden een plan: Laten we samen een huizenstad bouwen! Ook tekende we in ons vrije tekstenboek een tekening over wat jij heel graag zou willen doen tijdens de grote vakantie: Zo zag je toch wel de vriendjes zeker wel eens bij elkaar willen gaan spelen.

Dan was het de beurt aan de 3de kleuterklas om weer naar school te mogen komen: We verwelkomden Ilkay ! Wat waren de kleuters blij hem weer terug te zien. We zijn er onmiddellijk ingevlogen en starten met een kringgesprekkje rond ‘ het 1ste leerjaar’. Wanneer ga je naar het eerste leerjaar? Wat heb je geleerd in de kleuterklas?  Vind je het leuk of toch een beetje spannend? Naar welke juf gaan we heen? enz.

Ook vertelde ik aan de kleuters over de PRO CLA MA TIE (4x klappen) Wat een lang woord! Wat is dat eigelijk? (Weet jouw kleuter het nog?). Na dit hele gebeuren besproken te hebben zijn we gestart met het liedje ‘We zijn nu klaar voor het 1ste jaar , we zeggen daaaaaaag aan de kleuterschool”. Het is een superlang lied. Een echte uitdaging om het te leren maar het lukt al supergoed. Ook dansjes horen daarbij en oefenen we komende week in. We maakten ook een portret van iemand die zijn diploma behaald en versierden deze met glitter en stempelletters. Zo hebben we toch al wat moois om op te hangen voor het grote feest. We gingen eens kijken hoeveel keer slapen dit nog is en maakten de proclamatie dag zichtbaar op onze kalender. Ook Ilkay en Guy vertelden over het nieuwe familielid : Bij Guy is er een zusje geboren Anna May en Ilkay heeft er een neefje bij Kayron. De kleuters werkten het volgend plan uit: Laten we welkomstkaartjes maken voor deze twee baby’s dan zullen die vast heel erg blij zijn. Zo gingen de kleuters het woord SPELLEN: W E L K O M  (2 x klappen) en versierden elk een mooie kaart om aan Guy en Ilkay mee te geven. Ook oefenden we deze week tijdens de bakjestijd ook weer een heel wat educatieve spelletjes rond tellen; cijfers; letters ; oefenden we nog eens extra rond de raamfiguren met elastiekjes; rond raadsels; rond detail kijken; constructies nabouwen met lucifers enz.

Tot volgende week:)

PS: WOENSDAG maken we iets lekkers in de klas en vieren we feest: 1 groot feest voor alle kinderen die tijdens corona jarig geweest zijn en die in de grote vakantie jarig zullen zijn.

VRIJDAG IS HET AFSCHEIDSFEEST met alle kleuters van de 3de kleuterklas met in de avond de proclamatie.

Dinsdag 30/6 : Vieren we het afscheidsfeestje met de kleuters van K2 en maken we iets lekkers in de klas!