Een boekenonderzoek, dierenonderzoek en kleuren oefenen.

25 september 2021

Vorige berichten:

 

Maandag was het weer plannetjestijd. Er zijn weer leuke dingen verteld en leuke voorwerpen meegebracht. Deze plannen we doorheen de week.

Maandag zijn we gestart met het kijken naar onze bonen. Deze zijn al goed gegroeid. We hebben prentjes uitgeknipt en ze in de juiste volgorde opgeplakt. Jill had ook een boekje meegebracht over het groeien van een plant. Bij het boek zat ook een zonnebloemmeter, deze hebben we gebruikt om eens te kijken hoe groot we allemaal zijn. Wie is de grootste? Wie is de kleinste? Wie is er evengroot? …

Ezra had een boekje meegebracht over een olifant. In het boek kwamen heel veel dieren voor. We hebben de dieren eens beter bekeken en hier hebben we een onderzoekje rond gedaan. Welke dieren leven in het water/de lucht/op het land?

Op dinsdag gingen we met een combinatie van het plan van Ezra en Linne aan de slag. Katia nam samen met ons een informatief boek door. We leerden wat er allemaal in een restaurantkeuken aanwezig is en welke mensen er welke functie uitoefenen. Linne wou graag frietjes bakken. We kozen voor de gezonde aanpak van dit plan. Tijdens de vwt toverden we onze poppenhoek en winkelhoek om tot een fastfood-restaurant. We verdeelden de rollen en bespraken de verhaallijn. Eerst moet je via een praatpaal/scherm je bestelling doorgeven, deze wordt genoteerd. Met je wagen ( loopfiets) rij je verder tot aan de kassa. Daar betaal je en krijg je je bestelling. Of je kan ook gewoon in het restaurant gaan eten. Wie wou mocht op de computer ook naar een filmpje over een drive-in kijken om het beter te begrijpen.

Febe had vorige week een muziekboek bij. Deze week  gingen we onderzoeken welke boeken er zoal bestaan. Conclusie: Er bestaan boeken in alle maten en vormen en uit alle mogelijke soorten materialen en inhoud. Natuurlijk konden we tijdens de vwt ook eens die leuke boeken lezen zoals de voel-, zoek, pop-up-boeken,…

Tijdens de klassenraad bespraken we de mond- en handhygiëne in de klas.  Sommige kleuters steken nog vaak hun vingers in hun mond. Ook werden er pluimen uitgedeeld. Doriano kreeg een pluim omdat hij zeer hulpvaardig is. Hij zal spontaan medekleuters en de lkr. helpen. Ezra kreeg een pluim omdat hij inhoudelijk al heel goed in de boeken van de leeshoek kijkt en erbij verteld.

Deze week kregen we tijdens bakjestijd de inhoud van de kikkerklas. In het bakje zaten scharen. Dus zijn we van start gegaan met te leren knippen. Wie dit thuis nog eens extra wil oefenen mag dit zeker doen want oefening baart kunst.

Woensdag mocht Febe de ontdekkoffer meebrengen. Ze had een zaklamp meegebracht. Het licht kon ook flikkeren als je een 2e keer drukte. Hierbij kwamen verschillende verhalen naar boven over wanneer we de zaklamp gebruiken. In het donker, als er donder en bliksem is kan het licht uitvallen, we zien een schaduw, … We zijn een donker plekje gaan zoeken in ons gebouw en zagen schaduwen. We hebben in de klas een tent gemaakt om een donker hoekje te creëren. We ontdekten ook dat wanneer het donker is er soms toch een beetje licht is: de maan en de sterren. Door de dag is er wel licht en dat komt door de zon. We hebben een knutselwerkje gemaakt met wasco’s en waterverf rond de nacht.

Donderdag maakten we werk van Ezra’s tweede plan. Werken rond kleuren. We sorteren kleuren van licht naar donker en leerden allerlei kleurenspelletjes. Tijdens techniek mochten we op een krasblaadje iets krassen dat we graag eten. Hierover maakten we dan onze vrije tekst.

Amaani vond op de speelplaats nog een slak. Dit keertje ééntje met een huisje. We lieten ze vrij op een veilig plekje buiten.

Deze week maakten we ook kennis met Melina. Zij komt als kinderverzorgsters stage lopen in de kikker en de muizenklas.

Vrijdag hebben we ons knutselwerkje rond de nacht verder afgewerkt en mocht Amaani iets meebrengen voor de muziekronde. Ze heeft gekozen voor het liedje van DJ Catnip – gabby’s poppenhuis. Er kwamen verschillende muziekinstrumenten tevoorschijn. Deze konden we al goed benoemen. Amaani had ook een xylofoon meegebracht. We hebben een muziektafel gemaakt met verschillende instrumenten.

Namiddag was het bakjestijd met de bakjes van de kikkerklas.

Maandag is het weer plannetjestijd. Wie een plan heeft mag zeker iets meebrengen of het maandag vertellen. 

Maandag is het sponsorloop in onze school. De kleuters mogen sportieve kleren aandoen.
Dinsdag komt de schoolfotograaf langs in onze school. Neem je mooiste glimlach mee 🙂