Een nieuwe letter! De letter N (nnn uitgesproken)

8 januari 2021

Vorige berichten:

De letterkast werd gevuld met nieuwe attributen: een nachtdier (uil) , een neushoorn, een nijlpaard, nootjes, nachtlampje, nijntje, notenkraker, nietmachiene, ninja,  nagellak , nagelvijl,… Ook nieuwe woorden werden gezocht: nat – niets – naald – Nora – Norea – Nicholas enz…

We maakten plannen en vulden ons letterboek in met tekeningen van de letterkast en nieuwe woorden die de kleuters vonden met de beginletter N.

Ook met de contracten zijn we weer gestart. Voor sommigen was het zelfstandig werken nog wat moeilijker dan voor anderen. Maar hier groeien de kleuters natuurlijk in.

Ook vrije teksten werden getekend over de kerstvakantie en één van ons plan was een NONSENSDIER/MENS tekenen. Weet jouw kleuter nog wat dit betekent?

Ook tegenstellingen kwamen aan bod in de vorm van een spelletje naar aanleiding van het woordje NAT. (vs. droog). We oefenden heel wat tegenstellingen in deze week.

We keken naar het digitaal verhaal over de sneeuwman en onderzochten welke dieren er NACHTDIEREN zijn.

Tijdens plannetjestijd gingen de kleuters met NAGELS aan de slag. Zo werden er kunstwerkjes gemaakt met hamertje tik (vormen en nagels) ; de poppenhoek (fantasiehoek) werd een hoekje waar de kleuter zijn NAGELTJES kon laten verzorgen. Aan de hand van een stappenplan gingen de kleuters aan de slag:

1) Handje wassen en tot 10 tellen

2) handje drogen

3) nagels 2 tellen vijlen met een zacht nagelvijltje

4) nagels inmasseren met nagelolie

5) handje inmasseren met olie

6) nageltjes lakken voor diegene die dat graag willen.

Ook hebben we goed gepuzzeld deze week. Puzzelen is goed voor het ruimtelijk inzicht in te oefenen. Zo werden er zelfs puzzels gemaakt van 50 tot 100 puzzelstukken. Dit samen met een parelvriendje.

Santino was deze week aan de beurt voor de zingtuigenronde en bracht handwarmers mee waardoor de tegenstelling KOUD- WARM werd ervaren en Silas had tijdens de boekenronde het boek van Noor verteld die niet mee mocht doen met spelen. Hier werd nadien ook een kringgesprek gevoerd over uitsluiten en hoe voel je je dan ?

Karrewiet kijken lukte niet door een storing op de website, dus dat slaan we deze week jammer genoeg over. Maar we vergaten zeker niet de verjaardag te vieren van Jayden! Want hij werd 6 jaar tijdens de kerstvakantie!

Tot volgende week ! 🙂