Een week in de muizenklas…

6 maart 2023

Vorige berichten:

Deze week werkten we binnen ons thema ‘ik ben’ rond gevoelens. Helder bracht een boekje mee van een vulkaan die verschillende gevoelens uitte en bij Mats moesten we raden aan de hand van foto’s welk gevoel er getoond werd.

 

Aan de hand van de kleurenmonsters zijn we dieper gaan inzoomen op welke gevoelens er allemaal zijn, hoe je hier mee kan omgaan en wat we op die momenten voelen. Doorheen de week hebben we diverse activiteiten gedaan om echt bezig te zijn met de gevoelens en deze beter te begrijpen. Bij het lezen van de verhalen vertelden me de kleuters het gevoel als ik vroeg ‘hoe zou hij/zij zich nu voelen?’.

De kleurenmonsters hebben elk een kleur die duidelijk weergeeft welk gevoel het heeft. Zo staat rood voor boos en groen voor rust. Roze is verliefd, blauw is verdrietig en geel is blij!

 

We maakten met ons allen een grote gevoelens vlag die we in de klas hebben opgehangen. Hier hebben we eerst gekleurd papier moeten scheuren en dit vervolgens bij de juiste kleur plakken.

 

Een andere activiteit die we deden was werken met druktechnieken. Aan de hand van verschillende materialen en de kleuren verf uit het boekje maakten we op een groot A3 blad een kleurrijke tekening. In het verhaal worden de gevoelens gesorteerd in potjes per kleur. Wij hebben onze tekening in stukjes geknipt en deze stukjes ook in potjes gesorteerd per kleur en het gevoel hierbij.

 

We zijn als school gestart met het ‘lees en leerplein’. Aangezien we de muizenklas zijn hangt er een tekening op van een muis die een grote rol papier vast heeft. Elke keer als we een boekje gelezen hebben mag de kapitein van de dag hier een stikker op plakken. Zo kunnen we visueel zien hoeveel boekjes we al samen lazen! Aangezien we over gevoelens bezig zijn gingen ook de boekjes hier over.

 

Door dit thema zijn we bewuster van onszelf en de anderen en denken we ook na over wat we leuk vinden en wat niet. Wat je zelf niet leuk vindt zal de ander ook niet leuk vinden… Samen denken we na over oplossingen en bedenken leuke ideeën voor een probleem, dit gaat het beste als we samenwerken! 🙂