Leerrijke gesprekken over vooroordelen en nog zoveel meer!

20 september 2021

Vorige berichten:

Dag allemaal

Vandaag voerden we leerrijke gesprekken over…

Vooroordelen, stereotypen, discriminatie, een eerste indruk,… We krijgen er allemaal wel eens mee te maken maar hoe ga je er mee om? Daarom gingen we met deze begrippen aan de slag in de klas. Door het bekijken van praatplaten, worden situaties uit het dagelijkse leven bespreekbaar gemaakt. We leerden een situatie op meerdere manieren bekijken waardoor we minder geneigd zijn om onmiddellijk een slecht vooroordeel te hebben. En hoe bepalend is een eerste indruk eigenlijk? We versierden elk een eigen poppetje van papier. We stelden vast dat we bij elk papieren mannetje wel een bepaald idee en gevoel kregen, een eerste indruk dus. Het toonde aan hoe snel we een oordeel vellen. ‘Think before you speak’ is de boodschap!

Tijdens onze wekelijkse actuaronde hebben Georges en Cristian ons meer verteld over Jurgen Conings en de tienduizenden badeendjes in Hasselt.

Er werden vele plannen bedacht en uitgevoerd tijdens plannetjestijd. Deze leerlingen gingen deze keer aan de slag met de plannetjestijdozen. Aan de hand van de infofiches gaan ze aan het werk. Amber maakte een poster met aquarelverf en Nette zocht een leuke prent uit in een folder en verwerkte er een eigen tekening in. Arke is een doolhof aan het ontwerpen en Joppe boetseert een waterput die uiteindelijk echt water kan opvangen. Tijdens de leerkring kunnen de leerlingen tips en ideeën geven en vragen aan elkaar. Nadien kunnen ze daarmee weer aan de slag. Wij zijn alvast benieuwd hoe het verdere proces en product eruit zal zien. 🙂

Groetjes en tot volgende week!