Nagellak maken, hoe doe je dat?

9 januari 2021

Vorige berichten:

Op dinsdag kregen wij bezoek van de juf van de bibliotheek. Zij liet ons kennismaken met een aantal boeken.
Wij kregen ook een belangrijke taak:
In de klas zouden deze boeken worden voorgelezen. Dit zelfs meerdere keren en telkens op een andere manier. Voorgelezen, herhaald, het door de kleuter laten vertellen,… Zodat iedereen elk boekje goed leerde kennen.
Als dit achter de rug is, komt de taak voor de kleuters. Zij worden dan even jury.
De kleuters moeten zelf gaan beslissen welk boekje het beste/grappigste/niet zo leuk/… is.
Dit zal in elke Genkse kleuterschool gebeuren, zodat er uiteindelijk 1 boekje op nummer 1 komt te staan. Dit is dan het populairste boek van moment.
Op vrijdag werd het eerste boekje voorgelezen. Spannend!!

Uit onze plannen was gebleken dat er veel aandacht ging naar de nagels lakken. Maar hoe zouden wij onze eigen nagellak kunnen maken?
Dat was een goede vraag en dus een perfect onderzoekje waard!

Wij gingen aan de slag: Hoe maak je zelf nagellak?
We ontdekten dat we heel wat spullen nodig hadden, dit werd allemaal vastgelegd.
Ook de verschillende stappen die we moesten doen werden zorgvuldig genoteerd. We kwamen er ook achter dat we deze spullen niet allemaal in de klas hadden. Dus moest er een boodschappenlijst gemaakt worden, met welke spullen er moesten aangekocht/ meegebracht worden.
Het onderzoek werd uitgelegd in de praatronde, wat waren we allemaal geïnteresseerd!

Op donderdag stelde Bieke haar zintuigenronde voor: ze had een knuffel meegebracht met een heerlijk warm buikje. Hoe kan dat? Ze had ook een ander soort kussentje bij, dat ook al warm aanvoelde. Daar hoorde we water in bewegen. Een warmwaterkruik! Na goed voelen ontdekten we dat er pitjes in de buik van de knuffel zaten, kersenpitten. In de microgolfoven kunnen we dit kussentje opwarmen zodat wij het lekker warm krijgen door te knuffelen. Het rook lekker zoet, een beetje zoals honing.

Verder hebben we (bijna) allemaal een mooie letterknuttel gemaakt volgens stappenplan: eerst de achtergrond schilderen met waterverf, daarna de letter N uitknippen en kleuren, op de achtergrond plakken en dan afwerken door een tekening. Zo werden er heel wat nesten gemaakt maar ook een flesje nagellak en een notenboom. Goed gedaan! Deze werkjes en de pinguïns van krullebol, kunnen jullie bewonderen in onze Seesaw 😉

Vrijdag was de dag dat we ons nagellak gingen maken, we waren super nieuwsgierig als dit wel zou lukken.
We namen al onze spullen erbij en natuurlijk ons onderzoek met stappenplan.
Stap voor stap voerde we het uit. En wat denken jullie?
Het was meer dan geslaagd!! Enkele kleuters gingen naar huis met gekleurde nagels!