Omgekeerde escape room, meetstands en SOS on the MOVE

6 september 2020

Vorige berichten:

We zijn de eerste schooldag gestart met 17 enthousiaste en vrolijke gezichtjes. Wat waren we blij om elkaar weer terug te zien!

De leerlingen vonden een brief van de minister van onderwijs aan hun klasdeur. Oh nee, ze konden hun nieuwe klas nog niet zien, want de deur was op slot. Door allerlei opdrachten juist op te lossen, konden ze het cijferslot eindelijk openen en de sleutel bevrijden. Goed gedaan kids!

De eerste praatronde van dit schooljaar duurde wel veel langer dan gewoonlijk! Heel wat kinderen zijn gezellig met hun familie op vakantie geweest naar de zee, naar Italië, Frankrijk, Spanje, Turkije, enz. Al die leuke vakantieverhalen leverden interessante onderzoeksvragen, toffe weetjes en nieuwe leerstof op. Na de praatronde hebben we de klaswerking besproken, afspraken gemaakt en de klastaken verdeeld.

Tijdens de rekenles over de lengte mochten we verschillende meetopdrachen uitvoeren: elkaars lichaamslengte meten, de klasmuren meten om na te gaan of de tekeningen van alle leerlingen op één rij naast elkaar opgehangen kunnen worden, de lengte en de breedte van onze speelplaats meten, de omtrek van een fietswiel (met een meetlint  zeker géén rechte lat), de berekening van onze schoenmaten (daar had je een formule voor)enz. Ook hebben we geleerd om herleidingen uit te voeren met lengtematen.

SOS on the MOVE: Op de speelplaats krijgen de leerlingen van de derde graad de kans om te bemiddelen bij conflicten. Aan de hand van rollenspelletjes leren ze rustig verwoorden wat het probleem is, om het nadien samen op te lossen. Ze nemen hierbij steeds een voorbeeldhouding aan.

 

Niet te geloven, maar onze eerste schoolweek vloog echt heel snel om!!