Speciaal Sint-contract rond de Stoomboot

23 november 2021

Vorige berichten:

We begonnen onze week met een Speciaal Sint-contract, met opdrachten rond boten. We keken naar een filmpje en ontdekten dat de kiel nodig is om een zeilboot recht te laten varen en dat deze boot vaart met de kracht van de wind. Er zijn ook boten die varen met de kracht van een motor of met eigen kracht (roeien of peddelen). We bespraken verschillende soorten boten, hoe zien ze er uit? Hoe kunnen ze blijven drijven? We leerden over de watermannetjes, die zorgen voor de draagkracht in het water. En natuurlijk gingen we aan het werk: zelf een boot bouwen in de bouwhoek met daarbij een bouwplan om zelf te tekenen. Met eierdozen, papier en karton knutselden we een eigen stoomboot, met schoorsteen en vlagjes. Hoe we dat moesten doen zagen we in een instructiefilmpje waarin de stappen uitgelegd en getoond werden. Als alle boten klaar zijn, nemen we jullie mee op een digitale rondleiding in onze tentoonstelling! Wordt verwacht… 😉

In ons contract oefenen we ook om hoeveelheden te verdelen en dit te noteren, we gaan op zoek in een cijferdoolhof, onderzoeken we een steen en nog meer.

Met letterkoekjes maakten we onze eigen naam en ontdekten al snel dat sommige kleuters een hele korte naam hebben, met weinig koekjes terwijl anderen een lange naam hebben met veel koekjes. Hmm, dat is niet eerlijk want we mogen onze naamkoekjes op eten… Dus gingen we aan het tellen en vergelijken. De kortste namen hadden 3 letters, de langste namen 8. Dus: iedereen die minder dan 8 letters in zijn of haar naam heeft, mocht letters bij nemen totdat het er 8 waren. Veel tellen en vergelijken dus, maar aan het eind was iedereen blij met evenveel lekkere koekjes!

We kregen ook post in onze klas, van Sinterklaas! Hij had onze brief met tekeningen gekregen en werden beloond met een heel  groot bordspel, vol met leuke opdrachten. We speelden het spel in 4 teams, het was echt leuk en spannend!

We speelden ook Schatgraven met Kristie, smulden van kaki’s oefenden met veters strikken.

De denksleutel ‘niet’ werd geïntroduceerd, hierbij moeten we bedenken wat Sint niet alleen doet of wat hij niet uit zijn kamer laat komen. Creatief denken dus 😉