zintuigen, jarige Pepijn, leesjury en carnaval

6 maart 2024

Vorige berichten:

Deze maand hebben we verschillende activiteiten gedaan rond zintuigen.

Alle kleuters mogen op maandag hun plannetje meebrengen rond het onderwerp ‘zintuigen’. Ze vertellen hun plan, tonen het in de klas aan de anderen en we werken een activiteit uit rond deze plannen.

We hebben dingen gevoeld met onze handen en voeten, we hebben geproefd met onze mond, geroken met onze neus, dingen gezien met onze ogen en verschillende dingen gehoord met onze oren.

Voelen: sommige kleuters hadden een voeldoos geknutseld om te raden en voelen wat er in de doos verstopt zat, deze hebben we tijdens bakjestijd ook gebruikt. We hebben met de klei gevoeld, we hebben een blinddoek opgedaan en gevoeld aan de haren en het gezicht om te raden wie er voor ons stond. Ook onze oren hadden we hiervoor nodig om te luisteren welke stem we hoorden. We hebben een blotevoetenpad gemaakt met verschillende materialen, een voelmuur geknutseld met verschillende kosteloze materialen.
Wat een geluk hadden wij, het heeft gesneeuwd! We voelden hoe koud de sneeuw was…

Horen: we hebben geëxperimenteerd met muziekinstrumenten en ook zelf een muziekdoosje geknutseld…

proeven: We hebben tijdens de koude dagen lekkere warme chocomelk geproefd, mmm dat was lekker! Ook hebben we de verschillende smaken zout, zoet, zuur en bitter geproefd tijdens een proefmoment (citroen, suiker, zout, augurk, olijven, pompelmoes, appelsien, snoep, …) Adeo wou graag thee maken en laten proeven in de klas…

Zien: We zien heel veel in de klas, kleuren, speelgoed, letters, cijfers, welk weer is het buiten, … Ömer had een proefje meegebracht waarbij hij kon toveren met rode kool sap. Door bepaalde ingrediënten te mengen met de rodekool veranderden sommige glazen van kleur! Waw! wat een leuk experiment is dat! Sommige bleven paars, anderen werden blauw, groen of paars…

ruiken: Tijdens het proeven hebben we ook aan al het eten geroken. Sommige vriendjes hebben ook een lekkere parfum op om te ruiken.
Leonie had verschillende zakjes mee met bepaalde geuren om te ruiken zoals rozemarijn, tijm en lavendel…

In de maand januari hebben we boekjes voorgelezen en activiteiten uitgewerkt voor de ‘LEESJURY werking‘. we hebben verschillende boekjes gelezen en op het einde van de maand mochten we stemmen welk boekje wij het leukste vonden. Bij ons in de klas is ‘Het Monstermeer’ van Leo Timmers als winnaar uit de bus gekomen!

Ook hebben we deze maand bezoek gehad van de leerlingen van het 5e leerjaar. Zij zijn een boek komen voorlezen aan de kleuters.

We hadden ook een jarige in de klas, Pepijn is 3 jaar geworden, HIEP HIEP HOERA! Samen met mama en papa hebben we dit in de klas gevierd. Eerst hebben we samen gezongen, een verjaardagstekening gemaakt en een lekkere traktatie gegeten. Nadien hebben we ook samen met mama en papa vogelvoer gemaakt door pindakaas te smeren op een wc-rol en te rollen in de zaadjes. Er zijn enkele koolmeesjes de zaadjes komen opeten in school.

Ook dit jaar hebben we CARNAVAL gevierd in de klas. We hebben er niet 1 dag van gemaakt, maar een hele week! Iedere dag was er bepaald onderwerp waarin we ons konden verkleden zoals fluo, lievelingskleur, … en op het einde van de week mochten we kiezen hoe we verkleed naar school kwamen en zijn de carnavalisten van Genk samen komen vieren in school! Wat een feest!